De komst van het 5G-netwerk biedt heel wat kansen. Niet alleen voor de consument, maar zeker ook voor bedrijven. In dit artikel lees je hoe je VR of virtual reality kunt inzetten in de bouw- en vastgoedsector, en waarom dat zo belangrijk is.
5G in de bouwsector
Virtual Reality kan in de bouwsector dienen als aanvulling op de bestaande BIM modellen. Het geeft de mogelijkheid om het ontwerp tot in het kleinste detail door te nemen en te optimaliseren, en dat op verschillende niveaus in het bouwproces. Die niveaus kun je bijvoorbeeld vorm geven met behulp van Google SketchUp.
Niveau 1: de buitenkant en omgeving
In eerste instantie kun je met VR bekijken hoe het pand in de omgeving past. Hoe groot het werkelijk wordt. Hoe het over komt als je aan komt lopen. Dit zijn waardevolle eerste indrukken die je van een pand krijgt als het af is. Als het af is kun je echter niet meer zo veel veranderen aan de uitstraling. Door virtueel om het pand te lopen kun je al deze aspecten goed bekijken en waar nodig aanpassen.
Niveau 2: de binnenkant
Een Virtual Reality tour door het pand kan helpen om beslissingen te nemen over de indeling. Het gaat nog een stap verder dan het 3D model. Je kan het pand gaan beleven, nog voor de eerste steen geplaatst is.
Niveau 3: in detail
Met Virtual Reality kun je echter nog meer: er worden steeds meer technieken toegepast in gebouwen. Denk daarbij aan warmtepompen, zonnepanelen, ventilatievoorzieningen, (vloer)verwarming, Internetbereik in het hele pand, brandpreventie, beveiligingsmaatregelen en domotica. Hoe meer voorzieningen er aanwezig zijn, hoe meer punten er ontstaan waar deze technieken elkaar tegen komen. Door middel van BIM modellen worden deze knooppunten 3 dimensionaal in beeld gebracht. Soms is het nodig om samen met technici te bekijken wat er in zo’n knooppunt samenkomt en hoe dat het beste in goede banen geleid kan worden. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat de benodigde techniek door alle uitvoerende partijen goed uitvoerbaar is. Dat kan dus met behulp van virtual reality.
Virtual reality in de vastgoedsector
Ook de vastgoedsector zal kunnen profiteren van de komst van 5G. Zo kunnen aanbieders van vastgoed - huizen, kantoorgebouwen, appartementen enzoverder - hun klanten een virtuele rondleiding bieden, zonder dat zij daarvoor naar het gebouw moeten gaan. Ook renovaties of bouwplannen kunnen zo virtueel worden voorgesteld. Stel je voor: je verkoopt een nog te renoveren hoeve, en de klant wilt een voorstelling van een bepaalde ruimte na de renovatie. Dan kan er met virtual reality een beeld gevormd worden van de ruimte en hoe deze eruit zal zien na de renovatiewerken.
Kansen voor architecten
Ook architecten hebben baat bij de komst van het 5G-netwerk. Zij kunnen de klanten een beeld geven van hun ontwerpen en hoe deze er in realiteit zouden uitzien. Op die manier hebben de klanten een goed zicht op de realisatie van de plannen, en kunnen ze met virtual reality als het ware al rondwandelen in het gebouw. Met behulp van de virtuele tour kunnen zij het pand meteen virtueel aanpassen aan de voorkeuren van de klant. Binnenhuisarchitechten kunnen de inrichting van het pand tonen en op het moment zelf laten aanpassen door de klant. Bijvoorbeeld de kleur van de zetels, de muur, het type kast enzoverder kunnen worden aangepast.
Hier zie je een voorbeeld zo'n VR voorstelling:
Interieurinrichting
Ook winkels of zelfstandige interieurwinkels zoals IKEA kunnen hierop inspelen door VR te integreren in hun verkoopverhaal. Bekijk hier de IKEA Place app voor iOS en Android waarin je meubels in een bepaalde ruimte kunt plaatsen en zo de ruimte kunt inrichten.